Is er wetenschappelijk bewijs dat we zelf ons lichaam kunnen genezen?

Op de valreep naar het nieuwe jaar krijgen jullie van mij een positieve video om een goede start te maken.

In de volgende video van een kleine 20 minuten legt Lisa Renkin (wetenschappelijk onderzoeker) uit dat het placebo effect waar wetenschappelijk onderzoek soms last van heeft, ook een bewijs levert dat we onszelf kunnen genezen.

In klinisch onderzoek naar de effectiviteit van medicijnen wordt vaak met een controle groep gewerkt. Dat wil zeggen een deel van de mensen krijgt het nieuwe medicijn wat op effectiviteit getest wordt en een deel van de mensen (controle groep) krijgt een nep pil (dus zonder werkzame stoffen, bv suiker-pil). Maar de deelnemers weten niet dat ze een neppil krijgen.  Dan blijkt dat in veel gevallen ook binnen de controle groep mensen zijn genezen.

Kennelijk kan de overtuiging van een werkzaam medicijn ervoor zorgen dat iemand (zichzelf) geneest. Maar die “overtuiging“ komt vanuit hemzelf en er is dus eigenlijk sprake van zelf-genezing.

Het is ook geen onbekend fenomeen. Het komt overal voor, zoals ook in de bijbel. Als Jezus een zieke geneest zegt hij niet “ik heb u genezen, maar uw geloof in mij heeft u genezen“.

Dat geloof of overtuiging in genezing tot zelf-genezing kan leiden is naar mijn idee een hoopgevende gedachte.

Je zou dit ook zelf bewust zou kunnen inzetten.

Veel plezier bij het kijken naar de video en alvast een gelukkig nieuwjaar!

Anita van Arem

Welke mogelijkheden zie jij om het placebo-effect in te zetten om genezing te bevorderen?

Noem in het commentaarveld hieronder mogelijkheden die jij ziet om het placebo-effect in te zetten om genezing te bevorderen.

Als dit artikel interessant is voor mensen in jouw netwerk, wil je het dan ‘delen’ door op één van de social media knoppen hieronder te klikken?