Ademhaling als geheim wapen tegen spanning!

Maak jij je ook wel eens zorgen over de uitslag van een onderzoek of de tumor weer terug komt enzovoort. Ook al weet je dat je er weinig aan kunt doen en dat het niet helpt om je zorgen te maken, toch doe je dat en voel je je gespannen. En dat maakt het leven er niet vrolijker of gezonder op.

Zou het niet fijn zijn als er een hulpmiddel was wat je direct en altijd kunt inzetten om spanning tegen te gaan!?.

 

Het goede nieuws is dat er een hulpmiddel tegen spanning is, namelijk je eigen ademhaling!!

Altijd bij de hand, altijd inzetbaar, en je ademhaling gaat door zolang je leeft. Wat je doet met je ademhaling is meestal niet zichtbaar voor anderen, maar heeft wel een grote impact op jou, vandaar dat ik het een geheim wapen tegen spanning noem.

Sinds enkele weken volg ik  yoga les, waarin bewegingen worden gemaakt met concentratie op in en uitademing. Het valt me telkens weer op hoe ontspannen ik ben na de les en hoeveel meer ontspannen ik kan slapen daarna. En het zit niet alleen in yoga. Zingen met de focus op doorstromen van de adem geeft mij ook ontspanning. Ontspanningsoefeningen maken gebruik van je ademhaling. En op ademhaling zijn ook meditatie en mindfulness oefeningen gebaseerd.

Kortom vanuit allerlei invalshoeken zorgt de focus op je ademhaling voor ontspanning. Ademhaling is zo basaal dat als je je  er op concentreert je direct tot je kern komt en dat brengt weer ontspanning. Ik heb zelf de nodige ervaring met mindfulness en meditatie. Deze trainingen hebben me alertheid op mijn ademhaling gegeven en de vaardigheid om spanning los te laten en tot rust te komen. Ik ga je nu vertellen hoe jij ook je ademhaling kunt gebruiken als je spanning ervaart.

Hoe je je ademhaling kunt gebruiken bij spanning

1. Direct bij een spanningsvolle gebeurtenis.

Denk hierbij aan slecht nieuws, een spannend onderzoek en dergelijke.

Om goed adem te kunnen halen is je houding van belang. Daarmee voel je je meer in je kracht en geef je je lichaam ruimte om adem te halen.

Dit betekent:

  • Als je staat geef aandacht aan je voeten, voel het gewicht op je beide voeten en sta rechtop, dat wil zeggen rug recht, maar flexibel en zet je hoofd recht boven je romp.
  • Als je zit zet je beide voeten plat op de vloer, voel het gewicht van je lichaam op de stoel en zit rechtop.
  • Als je ligt strek je rug, benen en armen en ontspan, voel de zwaarte van je lichaam op het bed.

Focus dan je aandacht op je ademhaling. Haal een (paar) keer goed adem en adem goed uit. Daarna volg je met je aandacht  je ademhaling. Als je merkt dat je vooral uitademt (oftewel je zucht, steunt)  adem dan bewust ook in. Als je merkt dat je adem stokt, laat los en adem uit. Als je merkt dat je snel en kort ademt, adem weer een paar keer dieper in en uit.

Als je verwacht dat het moeilijk voor je zal zijn om je aandacht zo te focussen op een lastig moment, gun jezelf de tijd. Als het niet meteen lukt, lukt het wellicht even later wel. Wat ook kan helpen is om te oefenen vooraf zonder spanning. Bijvoorbeeld als je de afwas doet of uit het raam kijkt, richt je je aandacht op je houding en ademhaling. Als je dit geregeld doet zul je zien dat het steeds makkelijker wordt.

2. Als je langere tijd spanning ervaart

Als je bijvoorbeeld moeilijk kunt slapen of blijft piekeren.

Begin met de tips hierboven. Maar wellicht heb je meer nodig. Je kunt overwegen geregeld yoga te doen of een mindfulnesstraining te volgen. Op het internet zijn ook oefeningen te vinden die je thuis alleen kunt doen. Door oefening worden je vaardigheden om te concentreren en te ontspannen beter. Geregeld, liefs buiten, bewegen helpt je ook te ontspannen en is goed voor je ademhaling.

 

Ademhaling is de essentie van ons bestaan. Zonder adem zouden we niet leven. Door aandacht te geven aan ademhaling kom je tot je kern en kun je spanning los laten.

 

Anita van Arem 

 

Wat doe jij om spanning los te laten?

Noem in het commentaarveld hieronder manieren die jij hebt gevonden om spanning los te laten.

Als je interesse hebt in het audiobestand kun je dat hieronder aangeven en stuur ik het je toe.

Als dit artikel interessant is voor mensen in jouw netwerk, wil je het dan ‘delen’ door op één van de social media knoppen hieronder te klikken?