4 Tips tegen vermoeidheid bij kanker!

mier tekening uitgeput

Waar hebben mensen met kanker het meeste last van ?

Pijn, angst, moedeloosheid, verlies aan eetlust?
Nee de grootste klacht is vermoeidheid. Het gevoel van uitputting.

De vermoeidheid van kanker gaat samen met de rigoureuze medische ingrepen, stress, reizen en de kanker zelf. Het duurt langer en gaat niet vanzelf weg na rusten of na een goede nacht slapen.

Bij kanker ervaren mensen vaak een totale vermoeidheid.

Daarom is het zo belangrijk om er aandacht aan te besteden omdat ons energie niveau zoveel aspecten van ons leven raakt. Onze stemming, werk prestaties, omgang met mensen, gevoel van zelf waardering. Dus door te werken aan je vermoeidheid kun je tevens ook andere aspecten van je leven verbeteren.

Weinig aandacht voor vermoeidheid bij kanker

Waarom er weinig aandacht is voor vermoeidheid is omdat er geen high tech test is om vermoeidheid te meten. De Westerse medische wereld is veel beter in zaken behandelen die het objectief kan testen. Toch is er een goede manier om vermoeidheid te beschrijven door jezelf een score van 1 tot 10 te geven voor vermoeidheid. 0 geen vermoeidheid en 10 de ergste vermoeidheid die je je kunt voorstellen.

Een andere reden dat vermoeidheid te weinig behandeld wordt is omdat mensen het niet ter sprake brengen. Ze denken dat er toch niets aan te doen valt.

4 concrete tips tegen vermoeidheid

1. Vanuit onderzoek komt als belangrijkste middel tegen vermoeidheid, fysieke oefening, actief zijn en lopen.

Fysieke oefening en wandelen maakt je niet vermoeider maar juist fitter. Laag tot middelmatig intensief bewegen kan substantieel helpen tegen vermoeidheid en je kwaliteit van leven verbeteren. Je moet voor jezelf uitproberen hoeveel beweging en welke intensiteit jou fitter maakt en wat je vermoeid. Begin met een half uur per dag en kies uit lopen, lichte gewichten heffen, yoga, je armen in bed bewegen of wat dan ook voor jou werkt.

2. De tweede sleutel is visualiseer je energie spaarpot.

Je energie spaarpot is minder met kanker. Dus moet je nagaan wat energie uit die spaarpot haalt zoals moeilijke relaties, zorgen, pijn, slaapproblemen en dit compenseren en vervangen door dat wat energie brengt zoals rust in je hoofd, anders kijken naar tegenslagen, humor, gezond eten, betekenisvol werk.
Stel jezelf de vraag: wat in mijn leven neemt nodeloos veel energie in beslag? en wat kan ik doen om meer energie te krijgen?. Houd je energie spaarpot in een positieve balans.

3. De 3 Ps Plannen, prioriteren en de tijd nemen (pacing).

Plannen voor vermoeidheid is cruciaal. Bijna iedereen met kanker behandelingen ervaart vermoeidheid. Maar hoeveel jij zult ervaren is moeilijk te zeggen en hangt af van de behandeling. Ga er vanuit dat het 2 tot 3 maanden na de behandeling duurt voor het vermoeidheidsniveau weer normaal is.
Om je doelen helder te maken (prioritering, 2e P) maak je een lijst van je belangrijkste verplichtingen en zet ze in volgorde van belangrijkheid nu. Praat met de mensen die erbij betrokken zijn om heldere verwachtingen te scheppen en een gedeelde visie op wat het nieuwe plan is. Organiseer je week rond je prioriteiten. Houd het simpel! Goed eten, goed slapen, bezoek van vrienden en bezoeken van plaatsen die je rust geven.
Ook gezond eten kan je meer energie geven.
Geduld (pacing 3e P) is vooral belangrijk voor mensen die gewend waren om voortdurend op een hoog energie niveau te leven. Geduld is gekoppeld aan prioriteiten. Schrap activiteiten en plan dat je langer met iets bezig bent.

4. Houding

Hier gaat het om een balans tussen:

  • Wees optimistisch, maar ook realistisch.
  • Hoop voor het beste, maar bereid je ook voor op minder,
  • Wees actief, maar overdrijf het niet.

Het vraagt om adaptief , flexibel zijn en de tijd te nemen om te verwerken. Al deze vaardigheden hebben te maken met goed voor jezelf te zorgen. Dat is de beste basis houding.

Praat met mensen over vermoeidheid, wees niet bang om hulp te vragen. En belangrijk, accepteer hulp als het wordt aangeboden. Wees actief, eet gezond,en plan rust. jij bent het medicijn tegen vermoeidheid.

 

Samengevat:

Neem vermoeidheid serieus en besef dat je zelf het belangrijkste medicijn hiertegen kunt zijn.

Beweeg. Visualiseer je energie spaarpot. Plan, stel prioriteiten op en heb geduld met jezelf.

Ontwikkel de vaardigheden die nodig zijn om goed voor jezelf te zorgen.

 

Anita van Arem
 

Wat doe jij aan vermoeidheid bij kanker?

Noem in het commentaarveld hieronder manieren die jij hebt gevonden om om te gaan met vermoeidheid bij kanker.

Als dit artikel interessant is voor mensen in jouw netwerk, wil je het dan ‘delen’ door op één van de social media knoppen hieronder te klikken?