“Wij zijn allemaal astronauten op ruimteschip aarde“

Dit is geen uitspraak van mijzelf. Hij is van van Wubbo Ockels. Voor mij is hij een rolvoorbeeld van hoe je met kanker om kunt gaan. Daarom wil ik dit blog wijden aan wat we van hem kunnen leren.

Voor wie hem niet kent: Wubbo Ockels kreeg landelijke bekendheid toen hij in 1985 de ‘eerste Nederlander in de ruimte’ was, aan boord van het ruimteveer Challenger. Daarna werd hij hoogleraar in Delft, en mengde hij zich in het publieke debat rondom duurzaamheid. Een tijd geleden werd nierkanker bij hem geconstateerd, hij is daar in mei 2014 aan overleden. Ik heb hem helaas nooit ontmoet, maar er zijn publicaties en een TV programma geweest over hoe hij omging met zijn ziekte. Ik vind hem een inspirerend voorbeeld.

4  dingen die we van Wubbo Ockels kunnen leren over het omgaan met kanker

1. Het krijgen van kanker hoeft geen drama te zijn. 

Wubbo :”Toen ik hoorde dat ik kanker had, had ik heel even een heel gelukkig gevoel, alles viel weg, ik hoefde ineens niks meer, geen stress, geen verantwoordelijkheden. Ik dacht bij mezelf, ik mag ook niet klagen, mijn god, wat een leven heb ik gehad.”

2. Wees realistisch, maar ga uit van eigen kracht

Wubbo zegt na de terugkeer van de kanker en een sombere prognose: “Maar ik accepteer die prognoses niet. Ik neem het recht om te geloven dat ik dit ga overwinnen. Natuurlijk weet ik heus wel dat mijn kansen klein zijn, ik ben niet gek. Maar het leven zo is leuker.”

Hij ging naar Amerika om door topspecialisten op het gebied van kanker behandeld te worden. Maar hij probeerde ook alternatieve therapieën die mogelijk konden helpen zoals zware ionen bestraling.  Met Wim Hof, bij velen bekend als “the iceman“omdat hij experimenteert met de gevolgen van extreme kou op zijn eigen lichaam en gelooft in de heilzame werking daarvan, maakte hij een tocht in de vrieskou. Verder hield hij zich bezig met Falun Dafa, een Chinese bewegingsmeditatie.

3. Sta stil bij het leven en zijn betekenis.

Wubbo: “Ik heb het ook wel bof kanker genoemd, omdat ik nu zoveel meer bewustzijn heb van wat het leven voor mij betekent. Wat andere mensen voor mij betekenen. Iedereen in mijn omgeving zegt: “ je bent veel warmer veel dichterbij“.Ik ben ook ontvankelijker dan vroeger.“

4. Leef tot het eind voor je idealen.

Wubbo Ockels bleef, ondanks de nierkanker, stad en land afreizen om zijn verhaal over duurzaamheid te vertellen. Vlak voor zijn overlijden heeft hij een bijzonder document nagelaten, in de vorm van een afscheidsbrief aan de mensheid, waarin hij pleitte voor een duurzamere wereld.  Het is een brief, waarin hij pleit voor een nieuw denken, een nieuw leven.

 

 Rol voorbeelden zoals Wubbo Ockels geven ons inspiratie om op een positieve manier met kanker om te gaan. 

 

Anita van Arem

 

Wie is voor jou een rolvoorbeeld bij het omgaan met ziekte?

Noem in het commentaarveld hieronder voorbeelden van mensen die voor jou een inspiratie zijn bij het omgaan met ziekte

Als dit artikel interessant is voor mensen in jouw netwerk, wil je het dan ‘delen’ door op één van de social media knoppen hieronder te klikken?