Wat betekent spiritualiteit bij kanker?

Zaterdag 11 oktober ben ik gevraagd een bijdrage te leveren bij een bijeenkomst spiritualiteit en (chronische) ziekten. Daar zal ik vertellen over mijn ervaringen met kanker en wat dat spiritueel voor mij betekent. Voor meer informatie over de bijeenkomst en opgave klik hier.

Kanker confronteert je met een mogelijke dood en daarmee ook met een aantal levensvragen:

Als ik nu zou sterven is mijn leven dan klaar? Was het zinvol, heb ik gedaan wat belangrijk is? Heeft mijn leven waarde gehad? Kijk ik tevreden terug? Hoe laat ik anderen achter? Liggen er nog onopgeloste zaken? Mensen die ik niet meer gesproken hebt, dierbaren waar ik al lang een conflict mee heb?.

Dit is het moment om onder ogen te zien waar je nu staat en dat te doen of te zijn wat nodig is om jouw leven waarde te geven.
Het moment om te stoppen met leven op de vierkante millimeter en grotere keuzes te maken, keuzes voor dingen die er voor jou werkelijk toe doen.
Dat is wat ik bedoel als ik  zeg dat kanker je een kans geeft. Grijp die kans!

Als je kanker als kans hoort vanuit het perspectief van overleven en vechten tegen de ziekte en het lijden krijgt het een heel andere betekenis en is het een afschuwelijk idee. Zoals iemand tegen mij zei dat je een burn out ziet als kans, oké, maar kanker waaraan ook jonge mensen zonder kans sterven is afschuwelijk.

Voor mij staat het zien van kanker als een “kans“ los van de kans dat je van kanker geneest of niet meer hoeft te lijden. De kansen van kanker gaan over de kansen op een bewuste en zinvolle invulling van de rest van je leven. 

Naar aanleiding van een meditatieve oefening die ik laatst deed, werd ik mij het volgende gewaar.

Er wordt voor je gezorgd vanuit het universum, vertrouw erop en aanvaard het in dankbaarheid.

Deze boodschap raakte me en ik voelde me verbonden met een groter geheel, dat is voor mij de essentie van spiritualiteit. Spiritualiteit is kunnen vertrouwen dat er voor je gezorgd wordt. En doordat je vertrouwt, vind je rust en zin in het leven en wordt het waar dat er voor je gezorgd wordt. Door dankbaar te zijn, wijs je zorg die naar je toe komt niet af, maar je aanvaardt en erkent hem. Met dankbaarheid bevestig je de zorg bij jezelf en bij de ander en groeit het vertrouwen en de zorg.
Zo is de cirkel rond.

Cruciaal is wel dat je een stap in het diepe durft te zetten, om buiten de gevestigde orde dat te doen wat zinvol is, vanuit innerlijk vertrouwen.

Een voorbeeld

Mijn vader is in februari 2014 gestorven aan alvleesklierkanker. Begin dit jaar was duidelijk dat hij niet lang meer te leven had. Mij hield het heel erg bezig hoe ik hem zou kunnen bereiken als we niet meer met elkaar konden praten. Ik had behoefte om ook op een ander niveau met hem contact te hebben maar ik wist niet hoe ik dat voor elkaar zou kunnen krijgen. Het paste niet in ons normale contact.

Op een gegeven moment heb ik huilend op een puinhoop buiten gedichtjes zitten schrijven.
Ik heb de gedichten aan mijn vader laten lezen en aangegeven dat ik ook op een andere manier met hem contact wilde hebben. Ik heb voorgesteld om samen met een vriendin mantra’s voor hem te zingen en tot mijn verbazing vond hij het prima. Wij hebben dat gedaan en dit werd een heel bijzondere en intense ontmoeting waarbij we veel gedeeld hebben.

Ik kijk met een goed gevoel terug op de laatste periode van het leven van mijn vader. Hij is ondanks zijn volledige uitputting in vrede gestorven. Ik heb het gevoel dat ik nog steeds vanuit het universum met hem verbonden ben.
Een dergelijk afscheid en afronding was er niet geweest als hij rustig in zijn slaap was overleden.

Daarom wil ik in mijn leven graag een bijdrage leveren om anderen ook te laten ervaren dat kanker een kans is.

Kanker is een kans, zowel voor de mensen die het overleven als voor degenen die het niet overleven:

  • de eersten worden wakker geschud en kunnen zich herbezinnen op hun leven,
  • de tweede groep krijgt de mogelijkheid bewust het leven af te ronden en afscheid te nemen.

 

 Anita van Arem

 

Wat betekent spiritualiteit voor jou bij ziekte?

Noem in het commentaarveld hieronder hoe jij aankijkt tegen spiritualiteit en ziekte.

Als dit artikel interessant is voor mensen in jouw netwerk, wil je het dan ‘delen’ door op één van de social media knoppen hieronder te klikken?