Waarom meditatie echt goed voor je is!

plaatje meditatie

Meditatie is een work out voor je brein.

Zoals een workout in een fitness centrum je spieren traint, zo traint meditatie de functie van je brein.

Duizenden jaren mediteren mensen al voor spiritueel, emotioneel en fysiek welzijn. Maar doet meditatie echt iets met het lichaam? En kunnen we er baat bij hebben als we kanker hebben of hebben gehad?

Als je mediteert gebeuren er verschillende positieve dingen in je hersenen, die zelfs zijn aangetoond in wetenschappelijk onderzoek.

Bij hersenscans van mensen die mediteren blijkt dat de delen van de hersenen die zorgen voor angst en pijn minder actief zijn en die van tolerantie actiever. Meditatie zet je brein in een wakende rust modus waarbij het niet gericht is op de buitenwereld.

Hierbij zijn de volgende positieve effecten van meditatie op je stemming en gezondheid gevonden:

  • Het blijkt bijvoorbeeld dat als je hersenen ‘in rust’ staan, in ieder geval niet gefocust op de buitenwereld, dat je geheugen beter werkt, je zelfbewustzijn toeneemt en je beter doelen kunt stellen voor jezelf.
  • Het onderdeel in de hersenen dat te maken heeft met ons empathisch vermogen, is bij boeddhistische monniken (die veel mediteren) een stuk beter ontwikkeld dan bij andere mensen.
  • Ander opmerkelijk feit uit onderzoek: na acht weken mediteren zien onze hersenen er zelfs letterlijk anders uit. De delen waarmee we kunnen leren en waarmee we onze emoties kunnen controleren, worden groter.
  • Ook blijkt uit een studie dat mensen die mediteren meer weerstand opbouwen tegen het griepvirus dan mensen die niet mediteren.

Op welke manier heeft meditatie invloed op ons lichaam?

Bij mediteren produceren de hersenen meer alfa golven (dit is op hersenscans te meten) deze leiden tot minder negatieve gemoedstoestand, minder spanning, minder droefheid. En bij langduriger mediteren ( 8 weken) neemt de grijze massa van de hersenen toe.

Tevens verkleint de amygdala (onderdeel van de hersenstam) bij langer mediteren. Dit orgaan staat in verband met stress, hoge bloeddruk en angst. Deze factoren nemen dan af. Door meditatie neemt de variatie in hartritme toe wat zorgt voor een betere uitwisseling in het bloed van zuurstof en koolzuur.

Mensen die mediteren blijken een beter immuunsysteem op te bouwen en meer antilichamen aan te maken.

Op het niveau van de cel wordt meer Telomerase aangemaakt, dit is een enzym wat voor lengte van de chromosomen zorgt. Dit helpt tegen beschadigingen van de cellen. En daardoor geeft het meer weerbaarheid tegen cardiovasculaire ziekten, diabetes, alzheimer en kanker. Bij deze ziekten worden de chromosoom einden vaak beschadigd. Telomerase beschermt hiertegen.

De bewijzen dat meditatie goed is voor de gezondheid blijven zich opstapelen.

Uit nieuw onderzoek blijkt dat meditatie bijdraagt aan de bescherming van het lichaam na kanker. Onderzoekers ontdekten positieve veranderingen in de lichaamscellen van ex-borstkankerpatiëntes die in een ondersteuningsgroep zaten of meededen aan mindfulness-meditatie.

Ook in Nederland wordt onderzoek gedaan naar de effecten van meditatie / mindfulness bij kanker. O.a. het BeMind onderzoek bij het Radboud Universitair Medisch Centrum voor Mindfulness.

Tot slot

Net zo min als een keer sporten je een bodybuilder maakt, geldt dat ook voor meditatie.

De beschreven positieve effecten kun je verwachten na regelmatig en over een langere periode (8 weken) mediteren.

Meditatie is natuurlijk geen wondermiddel tegen kanker. Het is geen substituut voor medisch advies en een gezonde levensstijl.

Maar wat is er op tegen om regelmatig te ontspannen en je hersenen in condities te brengen en tegelijkertijd te werken aan je gezondheid?

 

 

Wat zijn jouw ervaringen met meditatie?

Noem in het commentaarveld hieronder wat jij hebt ervaren bij meditatie.

Als dit artikel interessant is voor mensen in jouw netwerk, wil je het dan ‘delen’ door op één van de social media knoppen hieronder te klikken?