Go with the flow!

 

Vorig blog ging over het versterken van gedachtekracht door stilte. Een andere manier om rust in jezelf te vinden en je eigen koers uit te kunnen zetten is samen te vatten door “go with the flow“. Oftewel met de stroom in jezelf mee gaan. Daarmee kun je je innerlijke rust en kracht versterken.

Wat is innerlijke flow, waar vind je hem?

Innerlijke stroom is dat wat in je omgaat als je niet wordt afgeleid door de buitenwereld.

Daarin zitten je (nog niet uitgesproken) verlangens, je angsten, je passie, je weerstand, maar ook je liefde, inspiratie en kracht. Die stroom komt tot uiting bij creativiteit, intuïtie, spontane ideeën, kunst etc.

Mensen die in flow zijn kunnen grote prestaties neerzetten zonder dat het hun veel moeite kost. “In the flow zijn“ geeft energie. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld mensen met een burnout die vaak een periode lang tegen de (eigen) stroom ingewerkt hebben omdat ze bijvoorbeeld aan verwachtingen van anderen wilde voldoen of vooral dingen deden vanuit verantwoordelijkheid-besef en niet omdat ze er zelf van genoten of het aansloot bij wat zij nodig hadden.

Misschien heb je zelf weleens ontdekt dat je ontspant als je vrij danst of zingt of schildert. Door creatieve activiteiten ontdek je wat je bezig houdt. Verlangens, gevoelens, weerstand zijn gesitueerd in een ander deel van de hersenen dan woorden en logisch redeneren, ze zijn daardoor beter in beeld geluid en beweging uit te drukken dan door woorden. Bij inloophuizen en andere begeleiding van mensen met kanker wordt daarom ook vaak gebruik gemaakt van creatieve vormen. Daardoor kun je zaken uiten die moeilijk onder woorden te brengen zijn. En is het makkelijker daarover met een ander in gesprek te gaan.

 

Op een creatieve manier uiten wat in je leeft kan je het volgende opleveren:
• Je krijgt meer duidelijkheid over wat voor jou belangrijk is, wat de zin is, wat je raakt,

• Je raakt meer ontspannen

• Je geniet

• Je krijgt energie

• Door je diepste wensen op deze manier te ontdekken en erin mee te gaan ontwikkelt je je persoonlijke kracht. Het is makkelijker koers te houden met de stroom mee dan ertegen

 

Denk nu niet: ik ben niet creatief dus dit is niets voor mij.

Het gaat er niet om wat het resultaat is. Of het mooi is of het in de smaak valt bij anderen of dat het wat oplevert. Het gaat om het doen zelf. Kies een vorm die bij je past en waar je je in thuis kunt voelen. Maak je niet druk om wat anderen ervan vinden. Creativiteit kun je ontwikkelen door het te doen.

Zo ontwikkel je niet alleen je creatieve vaardigheden maar ook je geest en het vermogen om oplossingen te vinden voor de uitdagingen van het leven zoals kanker.
Creativiteit in al zijn vormen is een uitlaatklep voor je gedachten en emoties. Door creatieve bezigheden in welke vorm dan ook hervind je je innerlijke balans en levensvreugde. Door om je heen te kijken kun je je laten inspireren en dat voedt je creativiteit.

Het enige dat telt is dat je het met aandacht doet en vanuit jezelf zonder te oordelen. Dat je op creatieve wijze stil staat en verkent wat zich in de stilte aandient en dat vorm geeft. Dat is dus iets anders als vaste danspassen leren of in opdracht iets specifieks schilderen.

Als je in een creatieve vorm uit wat zich aan dient, vind je bezieling, bezinning en een besef van eigenwaarde. Dit geeft je kracht als je kanker hebt en nieuwe perspectieven.

5  tips om via creativiteit in de stroom te komen

Creativiteit kun je ontwikkelen door om je heen te kijken en je te laten inspireren. Het gaat er daarbij niet om of het “goed” is of “mooi” of dat het “lijkt”, kortom: om de mening van anderen. Belangrijk is dat je op den duur door de keus van je onderwerpen en de manier waarop je ze vorm geeft, gaat ontdekken wat je bezig houdt.

1. Kies een creatieve vorm die bij je past en waarbij je je op je gemak voelt

2. Leer het door te doen en denk er niet teveel over na

3. Focus je op wat er in je opkomt in de stilte en oordeel niet over hoe het eruitziet of hoe het klinkt

4. Geniet van het doen en deel de beleving met anderen als dat wilt.

5. Ga na wat je leert door het te doen of wat het resultaat voor betekenis voor jou heeft 

 

 

 

Wat doe jij om in contact te komen met wat er in je leeft?

Noem in het commentaarveld hieronder manieren die jij hebt gevonden om in contact te komen met wat er in je leeft.

Als dit artikel interessant is voor mensen in jouw netwerk, wil je het dan ‘delen’ door op één van de social media knoppen hieronder te klikken?