Gedachtekracht: een utopie?

Gedachtekracht is het vermogen om zaken op jouw manier voor te stellen. Hierdoor kun je zelf weer het roer in handen nemen als je je machteloos voelt. Door je ergens een prettige voorstelling van te maken kun je er ook prettiger gaan voelen. Door je iets in gedachten voor te stellen wordt het makkelijker om het waar te maken.

Ook al voel ik me soms rot, het idee dat ik dit zelf kan veranderen geeft mij kracht om daadwerkelijk sturing en focus aan mijn gedachten en gevoelens te geven wanneer ik dat wil. Gedachtekracht helpt om kanker als kans te kunnen zien en de focus te leggen op nieuwe mogelijkheden .

In trainingen en in het dagelijks leven kom ik mensen tegen die het een utopie vinden dat je zelf je gedachten bepaalt. Als je iets ergs meemaakt kun je toch niet anders dan in zak en as zitten? Als iemand kwaad op je is kun je toch niet anders dan het je aantrekken en je rot voelen?

Anderen vinden het juist heel streng om er vanuit te gaan dat je zelf je gedachten en gevoelens kiest. Alsof je dan ook voortdurend en op alle vlakken zelf verantwoordelijk bent. Voortdurend moet je je gedachten en gevoelens onder controle hebben anders faal je en ben je zelf schuld. Een loodzware last die je niet graag op je schouders hebt.

Als  ik me rot voel heb ik soms ook de neiging mezelf daarvoor ook nog eens op de kop te geven . Ik zou toch beter moeten weten en het van me af moeten kunnen zetten. Helaas is dat niet altijd makkelijk.

Ik geloof dat jij en ik vrij zijn om te denken en te voelen wat we willen. Of dat nu optimistisch, pessimistisch, vrolijk of ellendig is. Als ik dat goed besef voorkom ik daarmee dat ik blijf hangen in ellendige  gedachten of gevoelens. Ik kan eruit stappen als ik dat echt wil, maar ik kan er ook in blijven hangen als het me teveel moeite kost. Er is geen goed of fout: het is gewoon wat ik er zelf van maak.

Ik sta voortdurend onder invloed van de mensen en wereld om me heen. De invloed van mensen om me heen verloopt voor een groot deel automatisch en zolang ik er geen aandacht aan besteed heb ik er weinig vat op. Toch weet ik dat ik mijn gedachten en gevoelens zelf kan bepalen als iets belangrijk voor me is en ik er aandacht aan geef. Dat geeft vrijheid.

Het betekent dat als de situatie hopeloos lijkt, ik toch hoop kan voelen of als de spanning te snijden is ik me toch vredig kan voelen. En natuurlijk lukt het vaak niet, maar het besef dat het in potentie kan geeft je de mogelijkheid om steeds opnieuw het experiment aan te gaan.

Wat kun je doen om gedachtekracht te ontwikkelen? <

1. Wees je ervan bewust dat jij uiteindelijk zelf je gedachten bepaalt.

Mij helpt het om te bedenken dat mijn gedachten en gevoelens uit mijn lichaam komen. Een ander kan ze daar niet planten. Hoeveel impact een ander of een heftige gebeurtenis ook zou kunnen hebben.

2. Zeg met kracht tegen jezelf dat je je eigen gedachten kan bepalen, als je het moeilijk hebt.

Je kunt tegen jezelf zeggen ik bepaal mijn gedachten. Je zou het zelfs hardop kunnen zeggen of het op een stuk papier kunnen schrijven.

3. Oefen met gedachten veranderen op makkelijke momenten.

Geef op een ontspannen moment aandacht aan wat je denkt en verander dan je gedachten. Bijvoorbeeld je staat onder de douche en denkt aan wat je gaat eten. Besef wat je denkt en denk bewust aan iets anders bijvoorbeeld waar je op vakantie zou willen gaan.

 

Als je beseft dat je zelf je gedachten denkt, en ze zelf kunt veranderen, geeft je dat kracht op de momenten dat je je niet goed voelt. Gedachtekracht helpt je om kanker als een kans te zien en je leven invulling te geven zoals het voor jou goed voelt.

Wat betekent gedachtekracht voor jou?

Noem in het commentaarveld hieronder wat gedachtekracht voor jou betekent..

Als dit artikel interessant is voor mensen in jouw netwerk, wil je het dan ‘delen’ door op één van de social media knoppen hieronder te klikken?