De kracht van genieten en dankbaarheid als middel tegen angst en depressie!plaatje vrouw geluk avondzon

Alles groeit waar je aandacht aan geeft.

Dit geldt ook voor emoties.

Geef je aandacht aan angst groeit de angst. Geef je aandacht aan geluk groeit het geluk.

Veel van de goede dingen in het leven zien we als vanzelfsprekend.
We besteden er geen aandacht aan en daarmee blijft de impact op ons leven klein.

Een voorbeeld uit mijn eigen leven.

Ik stond er 10 jaar geleden niet bij stil hoe plezierig het was om goed te kunnen lopen. Gewoon soepel het ene been voor het andere. Normaal vanzelfsprekend toch?

Tot ik 2 versleten heupen had en een paar jaar met pijn en half kreupel liep. Toen stond de pijn en de handicap niet meer goed vooruit te kunnen op de voorgrond. Dat hield mij bezig en ik werd er ook chagrijnig van. Bij andere mensen viel me op hoe soepel ze liepen.

Na operaties en 2 nieuwe heupen kan ik nu weer prima lopen. Ik kon werkelijk genieten van mijn herwonnen mobiliteit en het verdwijnen van de pijn. Ik was helemaal blij. Ik kon me er elke keer weer over verbazen dat ik gewoon soepel kon lopen en kon daar echt van genieten.

Ik betrap me er nu ruim 1 jaar later op dat het bijna weer vanzelfsprekend wordt. Ik sta er bijna niet meer bij stil. Toch is het een wonder en goed om steeds van te genieten en dankbaar voor te zijn.

Wellicht herken je dit ook uit je eigen leven, dat je waardevolle zaken in je leven vanzelfsprekend vooronderstelt.

Dat je niet beseft hoe belangrijk iets of iemand is en hoe gelukkig het je maakt tot het je ontvalt. Een persoon die je liefhebt, je gezondheid, je werk etc.

Pas als je kwijtraakt wat je liefhebt merk je hoe waardevol het voor je was. Wij nemen heel veel vanzelfsprekend aan.

Dat je in vrede, in een warm huis leeft en voldoende te eten hebt. Er is zoveel waar je van kunt genieten en dankbaar voor kunt zijn.
Dankbaarheid is de erkenning van waarde en geluk en daarmee groeit het.

En ook hier kun je zeggen dat hoe dankbaarder je bent, hoe meer aandacht je aan waarde en geluk in je leven geeft, hoe meer dat ook groeit. Wees dankbaar voor alles wat je overkomt, want het is een gids in je leven naar energie en geluk.
Dankbaarheid kan je leven veranderen.

Dankbaarheid niets voor jou?

Misschien spreekt de term dankbaarheid je niet zo aan. Gebruik dan bij het verder lezen voor jezelf de woorden “Blij zijn met” in plaats van “Dankbaar zijn voor”. De effecten zijn hetzelfde.

Waarom helpt dankbaar zijn?

Wanneer je dankbaar voor iets bent wordt je vervuld door een gevoel van dankbaarheid. Je bent blij met wat je hebt of met wat je hebt ervaren.
Dat gevoel laat op dat moment weinig tot geen ruimte voor andere, negatieve, gevoelens.

Het is erg lastig om angstig te zijn en tegelijkertijd te genieten en dankbaar te zijn.

Het je bewust worden van alles waar je dankbaar en blij over bent, zorgt ervoor dat je het meer en meer zult ervaren. Je voelhorens worden meer afgestemd op positieve zaken die zich in je leven afspelen.

Dankbaar zijn, geeft je leven een ander perspectief.

In plaats van te kijken naar alles wat je zou willen en naar alles wat er mislukt in je leven ben je even gericht op iets wat je vreugde en blijdschap geeft.
Je verlegt je focus van kijken naar het negatieve, naar kijken naar het positieve. Het is vaak zoveel makkelijker om ergens over te klagen dan om dankbaar te zijn voor iets.

Door het doen van dankbaarheidsoefeningen, krijg je een positievere levenshouding.

Een positieve houding zorgt er op zijn beurt weer voor dat je meer in mogelijkheden gaat denken dan in onmogelijkheden. Je wordt creatiever en vindingrijker.

 

Maar hoe doe je het dan? 5  oefeningen in dankbaarheid en genieten.

1. 5 minuten dank je wel oefening.

Ga voor het slapen gaan rustig zitten en laat de dag aan je voorbij trekken. Sta stil bij de momenten waarvan je kon genieten. Beleef ze nog een keer en merk op waarvan je hebt genoten en zeg dank je wel in jezelf. Zo val je wellicht ook nog makkelijker in slaap en hoef je minder te verwerken tijdens je slaap, zodat je beter uitgerust opstaat.

2  Leer de positieve dingen herkennen in het dagelijks leven

Oefen je dankbaarheid door iedere dag stil te staan bij waar je van geniet. Dit hoeft niet zo moeilijk te zijn; bespreek thuis tijdens het eten bijvoorbeeld wat het leukste moment vandaag was. Dan heb je meteen een goed gesprek aan tafel.

3 Dankbaarheid/geniet symbool

Om jezelf eraan te herinneren te genieten en dankbaar te zijn, kun je een voorwerp benoemen tot je dankbaarheid symbool. Iedere keer wanneer je daarnaar kijkt denk je aan iets waar je dankbaar voor bent.

4 Dankbaarheid/ geniet dagboek

Een dankbaarheid/geniet dagboek kan helpen om regelmatig stil te staan bij alles wat je hebt en waar je van kunt genieten en dankbaar voor kunt zijn. Schrijf ’s morgens voor je opstaat of ’s avonds voor je slapen gaat op waar je dankbaar voor bent.

5 Dankbaarheidsgevoel oproepen

Als jij een persoon bent die gemakkelijk toegang heeft tot je gevoel, dan kan je het volgende doen. Je roept het gevoel van waardering of dankbaarheid op, gewoonweg door bewust voor deze ervaring te kiezen. En terwijl je dit doet, voel je de kwaliteit van je gevoel veranderen naar het positieve gevoel van dankbaarheid.  Het heeft een positief effect op je humeur, je denken, en je gedrag. Het beschermt je tegen stress.

 

Als je steeds weer het gevoel van dankbaarheid weet op te roepen, creëer je positieve aantrekkingskracht. Geleidelijk zal je situaties, mensen en kansen gaan aantrekken die aanleiding geven om nog meer dankbaarheid en waardering te voelen. Dat is mooi toch?

 

Dankbaarheid oefenen is als een meditatie. Het brengt je terug naar de beleving van het leven.

 
 
Anita van Arem
 

Hoe zou jij dankbaarheid in je leven een plek kunnen geven ?

Noem in het commentaarveld hieronder jouw tips om dankbaarheid in je leven een plek te geven.

Als dit artikel interessant is voor mensen in jouw netwerk, wil je het dan ‘delen’ door op één van de social media knoppen hieronder te klikken?