Antikanker, hoe een arts en wetenschapper getroffen door kanker de ziekte te lijf ging.

Een boek dat mijn man en mij veel steun heeft gegeven en de ogen heeft geopend toen mijn man  kanker kreeg is het boek “Anti kanker, een nieuwe leefstijl“ van Dr. David Servan-Schreiber.

Hij  was arts hoogleraar psychiatrie en onderzoeker. Hij schreef naast boeken ook columns in het blad `Ode“ tegenwoordig `The Optimist`.

Het heeft ons veel geleerd enerzijds over hoe je zelf door je leefstijl wel invloed kunt uitoefenen en daarnaast een ander beeld over ziekte gezondheid en de rol van gezondheidszorg bij kanker.

Hoe David Servan-Schreiber met kanker omging

Bij toeval ontdekt David Servan-Schreiber dat hij een gezwel in de hersenen heeft. Bij een gedragsmatig hersenonderzoek ontbraken proefpersonen. Daarom bied hij aan zelf als proefpersoon door de scanner te gaan. Daarbij wordt de tumor ontdekt, het blijkt kanker te zijn en de prognoses zijn erg slecht.

In het boek Antikanker schreef hij daarover:

“Ik heb kanker gehad. Het werd vijftien jaar geleden vastgesteld. Na de operatie en de chemotherapie vroeg ik mijn oncoloog om advies. Wat moest ik doen om een gezond leven te leiden? Welke voorzorgsmaatregelen kon ik nemen om een terugval te vermijden? ‘Niets speciaals. Leef gewoon. We zullen regelmatig een CAT-scan doen, en als de tumor terugkomt, zullen we er snel bij zijn.”

Hij wil niet accepteren dat hij niets kan doen en gaat op zoek naar welke invloed hij zelf kan hebben op zijn gezondheid. Hij leest onderzoeken over de invloed van voeding, beweging en psychologische factoren op het voorkomen en terugdringen van kanker.

Veertien jaar komt hij met zijn ziekte niet in de openbaarheid. Dan schrijft hij het boek Antikanker. Het wordt in vele talen vertaald waaronder in het Nederlands (2012).Naar aanleiding daarvan geeft hij lezingen in Europa en Amerika.

De kanker komt nog een keer terug, maar daarvan herstelt hij. Helaas overlijdt hij  in 2011 aan uitzaaiingen van de hersentumor in het lichaam op 50-jarige leeftijd. Bijna 20 jaar daarvoor genas hij van kanker.

Een nieuwe levensstijl

Hij ontwikkelde een methode die zijn lichaam hielp zich te beschermen tegen kanker. Natuurlijke verdedigingsmechanismen spelen daarin een grote rol.

Totale bescherming tegen kanker kan het niet bieden. “Ik zeg niet dat je kanker kunt voorkomen, want het kan ook worden veroorzaakt door dingen waar je niets aan kunt doen. Al doe je alles wat ik zeg in mijn boek, dan is dat nog geen garantie dat je geen kanker zult krijgen. Het biedt voor tachtig tot 85 procent bescherming, en dat is al heel wat.”

Anti kanker in hoofdlijnen

Zijn anti kanker programma is vooral gebaseerd op voeding, lichaamsbeweging en stressmanagement. Hij heeft daarmee het grote publiek weten te bereiken, artsen kennen zijn werk over het algemeen niet.

  • Bij de voeding hecht hij groot belang aan veel verse groenten en fruit van biologische oorsprong, aangevuld met wat vlees uit biologische vrije-uitloop dierhouderij.
  • In zijn programma is er geen plaats voor bewerkt voedsel met een hoge glycemische index (suiker, witbrood en witte pasta, bewerkt vlees) en lage Omega-3 / Omega-6 vetzuur-verhouding, dit alles om ontstekingsverschijnselen te voorkomen. Ontstekingsverschijnselen zijn namelijk wegbereiders voor tumoren.
  • Daarnaast neemt hij zoveel mogelijk nutricijnen (voedingsmiddelen die rijk zijn aan stoffen met een tegen kanker geneeskrachtige werking) op in het dieet, zoals klein fruit, kurkuma, steenvruchten, allerlei kruiden enzovoorts.
  • Verder stelt hij dat schadelijke chemische stoffen in voeding, verzorgingsproducten en dergelijke zoveel mogelijk vermeden moeten worden, evenals straling van mobiele telefoons.
  • Ook onderbouwd hij het belang van lichaamsbeweging, peace of mind en stressmanagement bij kanker.
  • Een belangrijke vaststelling is dat hoe meer je tegelijkertijd inzet tegen kanker, hoe sterker het positieve effect is.

Belangrijk in het leven

Servan-Schreiber schreef vaak over hoe hij genoot van zijn leven nadat hij genas van kanker. En over datgene wat volgens hem echt belangrijk was in het leven: liefde en vriendschap.

“Aan het einde van ons leven gaat het uiteindelijk alleen nog maar om deze vraag: zijn we erin geslaagd om anderen liefde te geven en hebben we liefde van anderen gekregen? Is het ons gelukt om ‘er te zijn’ voor deze belangrijke mensen om ons heen, of waren we de hele tijd te druk bezig met het nadenken over de volgende wedstrijd?”

Voor wie het boek zelf wil lezen hierbij een link“ Antikanker, Een nieuwe levensstijl

 

Anita van Arem

Verander jij je levensstijl om je gezondheid te bevorderen? 

Noem in het commentaarveld hieronder hoe jij je levensstijl verandert om je gezondheid te bevorderen.

Als dit artikel interessant is voor mensen in jouw netwerk, wil je het dan ‘delen’ door op één van de social media knoppen hieronder te klikken?