3 overtuigingen die je helpen geen slachtoffer te worden als je kanker hebt

Even voor alle duidelijkheid hier staat niet 3 overtuigingen die je helpen geen kanker te krijgen.

Het gaat erom je geen slachtoffer te voelen als je kanker hebt. En met slachtoffer voelen bedoel ik dat je alleen maar met je ziekte bezig bent en zijn gevolgen (haarverlies, pijn, lichamelijke beperkingen en ongemakken). De ziekte heeft het roer in je leven overgenomen.

Ik besef dat blogs vaak praktische, laagdrempelige onderwerpen behandelen. Maar met een onderwerp als kanker kan ik niet anders dan wellicht wat moeilijker verteerbare kost schrijven.

Daarom een tip. Om de essentie van de volgende 3 overtuigingen tot je door te laten dringen kun je ze lezen en vervolgens met je ogen dicht een aantal keer herhalen. Het gaat er niet zozeer om of je het eens bent met de overtuiging, maar meer om wat het je doet als je die overtuiging aanneemt. Wat ervaar je dan, wat doet het met je energie?.

 

1 Ik ben meer dan mijn ziekte

2 Ik heb kanker, so what?! (in Nederlands, wat dan nog?!)

 

Mij hebben deze eerste 2 overtuigingen geholpen om kanker een plek te geven die niet mijn hele zijn in beslag neemt. Kanker was een onderdeel van mijn leven maar kreeg niet de hoofdrol.

Ik zag kort geleden op televisie een vrouw met kanker van wie het haar werd afgeschoren om daarna een pruik te krijgen, die leek op haar originele haar, terwijl een groep vriendinnen hand in hand rondom haar stonden.
Dit gaf mij een gemengd gevoel.

Aan de ene kant vond ik het prachtig hoe deze vrouw in haar proces gesteund werd door vriendinnen die er voor haar waren op een moeilijk moment. Ik wens haar en ieder ander dergelijke steun toe op moeilijke momenten. Het was duidelijk een moeilijk proces voor haar. In die zin was het ook dapper dat ze het voor de camera met anderen wilde delen. Dat maakt de drempel om hierover te praten voor anderen ook lager.

Toch maakte het me ook triest. Omdat het kennelijk nodig is het verlies aan haar te camoufleren. Het lijkt alsof de tekenen van kanker niet mogen worden gezien. Alsof het een taboe is. Er is veel aandacht en steun om er uiterlijk weer zo normaal of hetzelfde als voorheen uit te zien. De aandacht gaat naar de uiterlijke veranderingen die hersteld moeten worden, maar hoeveel aandacht is er voor het innerlijke proces en de mogelijkheid om te leren en groeien door de veranderingen.

Stel je voor dat iemand met kanker die haar haar verliest zou zeggen; ik heb kanker, so what ?!

Zou dat niet bevrijdend zijn?

 

Een derde moto wat je kan helpen je geen slachtoffer te voelen van kanker.

3 Stop een toerist te zijn in je leven en ga aan het roer staan

Deze 3e overtuiging of lijfspreuk helpt je om waarde aan je leven toe te voegen. Een toerist maakt dingen mee die hij leuk of niet leuk vindt, maar het is vrijblijvend want de vakantie of de reis houdt ook weer op. Hij is slechts op bezoek. Zo kun je ook leven. Je beleeft dingen die leuk of niet leuk zijn en gaat van de ene gebeurtenis naar de andere en laat het over je heen komen.

Wanneer het tot je door dringt dat je maar een keer leeft en de tijd beperkt is, zou je er ook NU voor kunnen kiezen meer zin en waarde aan je leven toe te voegen door gericht dingen te doen, te laten, mensen op te zoeken etc. Dus zelf aan het roer te staan van je leven en te doen of juist te laten wat jij belangrijk en zinvol vindt. Daarmee krijg je wellicht geen makkelijker leven maar wel een kleurrijker en waardevoller leven nu.

Toen ik kanker kreeg heb ik een innerlijk besluit genomen om meer uit mijn leven te halen en geen genoegen te nemen met een gemiddeld leven als mijn dromen verder gaan. Of iets mogelijk of onmogelijk is zal in de praktijk blijken maar ik zet er niet bij voorbaat de rem op door te denken dat het toch niet zal lukken of toch niet zal passen.

Dit zijn  3 overtuigingen of moto’s om niet in een slachtofferrol terecht te komen.

 

Anita van Arem

 

Waar ik benieuwd naar ben is:

 

Welke overtuigingen of moto`s gebruik jij om je geen slachtoffer te voelen?

Noem in het commentaarveld hieronder de overtuigingen die jou helpen om je geen slachtoffer te voelen.

Als dit artikel interessant is voor mensen in jouw netwerk, wil je het dan ‘delen’ door op één van de social media knoppen hieronder te klikken?

 

Ik wil je  heel graag helpen met het ontwikkelen van innerlijke kracht.
In het e-book wat je gratis kunt downloaden op de homepagina vindt je 4 manieren om innerlijke kracht te ontwikkelen bij kanker.